Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor med samma intresse för boendet. Tillsammans äger och förvaltar vi vårt hus. Genom att följa våra trivselregler blir vårt boende ännu mer trivsamt.
Ansvar
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordnings- och trivselfrågor vilket innebär att styrelsen har ansvar för att det är ordning och reda både i och utanför huset.
Medlemmar i BRF Barabo är alla skyldiga att rätta sig efter reglerna, ta ansvar för den egna lägenheten och gemensamma utrymmen. Att bo i en bostadsrätt innebär inte bara rätten till en bostad utan även skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
För vem gäller reglerna
Trivselreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Trivselreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.
Andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrning får endast ske efter godkännande av styrelsen. Skäl som kan godkännas är provboende, tjänst eller studier på annan ort, militärtjänstgöring etc.
Säkerhet
Lämna inte ut portkoden till obehöriga och släpp inte in någon okänd person i byggnaden. Stäng förråds- och ytterdörrar efter er och se till att de går i lås för att minska risken för inbrott. Fungerar inte lås, vänligen felanmälan omgående till styrelsen eller till Bredablick.
Din lägenhet skall ha brandvarnare, kontrollera regelbundet att den fungerar. Barnvagnar, rollatorer, cyklar eller annat brännbart får inte stå utanför era dörrar eller i trapphuset p.g.a. den giftiga rök som dessa kan utveckla vid brand samt att de kan utgöra ett hinder vid utrymning.
Rökning är självklart förbjudet i alla gemensamma utrymmen och tänk på att inte röka direkt utanför porten då lukten lätt sprider sig in i trapphuset.
Vid reparation i lägenhet
Vid eventuell reparationer i din bostad vänligen ta hänsyn till dina grannar. Det innebär bl.a. att en ombyggnation i lägenheten får pågå måndag till fredag kl. 7 till 20, dag före röd dag, röd dag, lördagar och söndagar kl. 9 till 18. Mindre jobb som du själv utför i lägenheten och som innebär att du inte hamrar, sågar eller borrar i vägg, tak eller golv får pågå alla dagar mellan kl. 7 till 21.
Störande beteende
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus och på baksidan. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl. 22 på kvällen till kl. 7 på morgonen.
Om du ska ha fest är det alltid bra att i förväg meddela grannarna. Ju senare på kvällen, desto lägre ljudnivå är en bra regel.
Om du känner dig störd av en granne, prata först med vederbörande innan du kontaktar styrelsen. Om störningarna fortsätter efter denna uppmaning kommer styrelsens utge en muntlig varning i första hand. Om inte detta efterlevs, kommer styrelsen utfärda en skriftlig varning till medlemmen. Om ingen av dessa två erinrande efterföljs, kommer styrelsen vidtaga rättsliga åtgärder som i slutändan kan leda till att medlemmen tvingas att flytta från föreningen.
Skräp
Hjälp till att hålla våra trapphus och vårt grönområde rent från skräp. Släng inte fimpar, snus och skräp på marken. Ställ inga sopor i trapphus då detta snabbt sprider en odör genom hela trapphuset.
Parabol och antenn
Det är inte tillåtet att montera parabol eller antenn på byggnadens tak, skorsten, fasad, balkong eller fönster.
Balkong och uteplats
Grillning på balkongerna får inte förekomma över öppen låga, exempelvis med kol och gas på grund av brandrisken. Däremot är det tillåtet att använda elgrill.
Fåglar får ej matas från balkong, uteplats eller grönområde då detta kan dra till sig skadedjur.
Röker du så tänk på att din rök lätt sugs in till grannarnas lägenheter, så visa hänsyn. Fimpar får absolut inte slängas från balkonger, var och en tar hand om det avfall de producerar.
Det är inte tillåtet att utföra fasta installationer på balkong förutom det som är tillåtet enligt befintligt bygglov. Kontakta styrelsen för information.
Balkongen får inte användas för att skaka av mattor, sängkläder etc. så att det påverkar grannarna. Antenner eller andra arrangemang som sticker ut utanför balkongräcket är inte tillåtna.
Gemensamma utrymmen
Skyltning genom anslag på husets ytterväggar, i entréer eller i trapphus får inte ske utan styrelsens medgivande. Tillfälliga mäklaranslag vid lägenhetsförsäljning är godkända, men ska avlägsnas av säljare eller mäklare efter visning.
Håll så god ordning som möjligt i cykelrum. Mopeder får enbart vinterförvaras/förvaras under lägre tid i cykelrum och tanken får då enbart innehålla ca 3 dl bränsle.
Kärl för hushållssopor finns jämte ingång A och E på fasadens framsida, kärl för matsvinn och kartonger finns även hos föreningen. För källsortering så har vi ett avtal med grannföreningen på Filippavägen 4 att använda deras kärl.
Tänk på att i inte överfylla sopkärlen. Locket på kärlen ska kunna stängas.
Kläder och annat som är tillverkat av tyg/päls eller andra textilier får ej förvaras i källare och i vådsförråden utan att vara inplastade. Detta för att förhindra spridningen av mal.
Grönområden
Hjälp till att hålla ytorna fria från skräp och i god ordning. Var rädd om planterade häckar, träd och rabatter.
Som förälder är du ansvarig för att återställa/ersätta eventuell oreda/skada som lekar kan orsaka. Rastning av husdjur är inte tillåtet på föreningens mark.
Parkering
Parkering får endast ske på anvisade platser och avtal för boendeparkering finns att få genom kommunen. Vid i- och urlastning får parkering ske utanför portarna såvida framkomligheten inte påverkas avsevärt. Fordonet skall även flyttas efter det att av/på-lastningen är klar. Föreningen äger tre parkeringsplatser i garage på husets ena gavel.
För dessa tre garageplatser så gäller ett kösystem. För att anmäla dig till denna kö så kontakta styrelsen. Dessa garage får ej användas för annat än uppställning av bil. Om man tackar nej till ett erbjudande om garageplats så hamnar man sist i kön. Om man hyr ut sin lägenhet i andrahand i mer än sex månader så förlorar man eventuell köplats och rätt till garageplatsen. Både köplatsen och garageplatsen är personlig och hör inte till lägenheten. Enbart medlemmar i föreningen har rätt att ställa sig i kö.
Har du frågor
Har du frågor eller funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen på styrelsen@barabo.se.
Copyright © Brf Barabo • Adress: Filippavägen 2C, 222 41 Lund • E-post: styrelsen@barabo.se • Org. nr: 745000-1057