För att förenkla skadehanteringen har Brf Barabo, i samarbete med Trygg Hansa, valt att bostadsrättstillägg ska ingå i fastighetsförsäkringen.
Skaderegleringen görs i enlighet med bostadsrättslag och föreningens stadgar. Vid skada ska föreningen kontaktas som sedan anmäler skadan till Trygg Hansa.
Som en följd av att föreningen valt denna lösningen behöver du som bostadsrättshavare inte ha bostadsrättstillägg i din hemförsäkring.
Vi använder oss av IMD = System för Individuell Mätning och Debitering av värme, varmvatten och el. Vårt system kommer från Brunata. Med individuell mätning betalar alla för sin egen förbrukning.
Bra exempel på situationer då man vinner på individuell mätning är när grannens barn duschar mycket, när man som äldre bor kvar i sin lägenhet som är stor nog att rymma en trebarnsfamilj, när man reser bort en längre tid, när grannarna öppnar köksfönster och balkongdörr innan de går till jobbet eller när grannen helt enkelt justerar temperaturen inomhus genom att ständigt öppna och stänga fönster. I en fastighet är det inte ovanligt att ca 10% av de boende står för 25% av förbrukningen.
Förbrukningsdata för varje lägenhet läses av utan att någon behöver komma in i er bostad. Du kan själv följa upp din förbrukning via Brunatas webbsida, kontakta styrelsen om du saknar inloggningsuppgifter.
Portnyckel
Till varje lägenhet hör två st nycklar till trapphusdörrarna och källardörrarna. Om du behöver en extra nyckel t ex på grund av förlust eller att den har gått sönder kan du beställa en ny för 500 kr. Kontakta då Styrelsen.
Lägenhetsnyckel
Nycklarna till lägenhetsdörrarna ingick från början i ett system med huvudnyckel. Styrelsen har tillgång till denna huvudnyckel men idag är många lås utbytta och dessutom har dörrarna utrustats med ett extra sjutillhållarlås och därför är det inte säkert att styrelsen kan hjälpa till med att låsa upp lägenhetsdörren.
Omfattande renoveringar av vårt hus kan du läsa om här.
Som bostadsrättsägare har du både rättigheten men även skyldigheten att underhålla och renovera din bostad. Vill du däremot göra mer omfattande ombyggnadsarbeten som innebär att du t.ex. ändrar planlösningen genom att ta bort väggar eller flyttar olika rumsfunktioner krävs styrelsens godkännande innan byggstart. För att t.ex. bygga om eller flytta ett våtrum krävs dessutom byggnadslov.
Samtliga arbeten måste utföras på ett fackmannamässigt sätt. Arbete som kräver behörighet och branschtillhörighet får endast genomföras av godkänd hantverkare. Styrelsen äger rätten att inspektera och godkänna genomförda arbeten.
Av våra stadgar framgår vem som ansvarar för vad i lägenheten. Se dokumentet "Renoveringar - vad ligger på ditt resp. föreningens ansvar?"
Om du vill byta till säkerhetsdörr måste du lämna en ansökan om byte till styrelsen med angiven dörrmodell eftersom föreningen har ansvaret för utsidan av dörren.
Copyright © Brf Barabo • Adress: Filippavägen 2C, 222 41 Lund • E-post: styrelsen@barabo.se • Org. nr: 745000-1057